Hrvatski zbor nutricionista i ove godine podržava kampanju o sigurnosti hrane koju provode EFSA i HAPIH

svi 21, 2023

Kako bi povećala informiranost potrošača pri svakodnevnom odabiru hrane i ukazala na visoke EU standarde koji jamče da je hrana u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, sigurna za konzumaciju,
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) već treću godinu zaredom provodi kampanju EU bira sigurnu hranu u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA), najvišim savjetodavnim tijelom Unije u području sigurnosti hrane.

Hrvatski zbor nutricionista i ove se godine priključio kampanji kao jedan od njezinih partnera, kako bi podržao napore u osvještavanju potrošača o sigurnosti hrane.

Kampanje se ove godine provode u 16 europskih zemalja, a u Hrvatskoj su izdvojene tri ključne teme – bacanje hrane, higijena hrane te nova hrana.

Kako možemo smanjiti bacanje hrane, kako higijenom hrane utjecati na njezinu sigurnost, zašto su važne oznake datuma na ambalaži te koja je to nova hrana koju možemo koristiti samo su neke od zanimljivih informacija koje možete saznati ove godine.

Cilj je približiti potrošačima ponekad kompleksne i stručne informacije o sigurnosti hrane, informirati ih na jednostavan i lako razumljiv način te ih potaknuti na kritičko promišljanje o hrani koju konzumiraju.

Više informacija o temama kao i korisni savjeti mogu se pronaći na posebnoj mrežnoj stranici EU bira sigurnu hranu (#EUChooseSafeFood).

Najnovije s bloga:

Predstavljanje Bilježnice o dohrani

Predstavljanje Bilježnice o dohrani

Bilježnica o dohrani je prva knjiga na našim prostorima u kojoj su mama i beba glavni likovi.   Bilježnica je spoj našeg životnog iskustva i znanja iz područja nutricionizma i fizioterapije.     No svjesne smo činjenice da je svako dijete jedinstveno i da je svaka...

Nutritivna intervencija u pedijatrijskoj populaciji

Nutritivna intervencija u pedijatrijskoj populaciji

Kako pristupiti djeci sa dijagnozom pretilosti, na što paziti pri razgovoru sa djecom i roditeljima te kako ih motivirati za promjene u prehrambenim navikama i izraditi plan prehrane educirajte se kroz još jedan webinar za nutricioniste u organizaciji HZN-a. Pobliže o...

Materijali

Preuzmite besplatne edukativne materijale o zdravoj prehrani

Učlani se

Postani član HZN-a