EU bira sigurnu hranu

srp 23, 2023

Nova i neobična jela uvijek nađu put do naših tanjura, a čak i uobičajena hrana kao što su banana, krumpir, rajčica i riža nekoć su u Europu pristigli kao nova hrana.
Tijekom povijesti u našu smo prehranu uveli novu hranu, sastojke ili načine proizvodnje hrane koji su posuđeni iz svih dijelova svijeta. S obzirom na to da je svijet sve više globaliziran i da se traga za novim okusima i izvorima hranjivih tvari, postoji više izbora nego ikad kada je u pitanju ono što jedemo.
Hrana se smatra novom u EU ako se nije znatno konzumirala prije svibnja 1997., a obuhvaća novu vrstu hrane, hranu iz novih izvora, nove sastojke korištene u hrani te nove načine i tehnologije za proizvodnju hrane.
Neki noviji dodaci europskoj prehrani uključuju chia sjemenke ili zrna kvinoje iz Južne Amerike. Ulje kril rakova ima poseban profil masnih kiselina i našlo je svoj put kao sastojak u hrani i dodacima prehrani. Za one pustolovnijeg duha, u ponudi su zrikavci, brašnari ili skakavci koji su tradicionalna hrana u nekim dijelovima svijeta te se mogu konzumirati kao grickalica ili kao sastojak različitih jela. Također, postoji hrana koja se proizvodi pomoću novijih procesa obrade, kao što su mlijeko i kruh obrađeni UV-zrakama.
Više informacija o temama kao i korisni savjeti mogu se pronaći na posebnoj mrežnoj stranici EU bira sigurnu hranu (#EUChooseSafeFood).

Najnovije s bloga:

2. Hrvatski kongres medicine životnog stila

2. Hrvatski kongres medicine životnog stila

Hrvatska udruga za medicinu životnog stila organizira u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu i Kineziološkim fakultetom u Splitu  2. Hrvatski kongres medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati od 26. do 28. travnja 2024. godine...

Predstavljanje Bilježnice o dohrani

Predstavljanje Bilježnice o dohrani

Bilježnica o dohrani je prva knjiga na našim prostorima u kojoj su mama i beba glavni likovi.   Bilježnica je spoj našeg životnog iskustva i znanja iz područja nutricionizma i fizioterapije.     No svjesne smo činjenice da je svako dijete jedinstveno i da je svaka...

Materijali

Preuzmite besplatne edukativne materijale o zdravoj prehrani

Učlani se

Postani član HZN-a