EU bira sigurnu hranu

srp 23, 2023

Nova i neobična jela uvijek nađu put do naših tanjura, a čak i uobičajena hrana kao što su banana, krumpir, rajčica i riža nekoć su u Europu pristigli kao nova hrana.
Tijekom povijesti u našu smo prehranu uveli novu hranu, sastojke ili načine proizvodnje hrane koji su posuđeni iz svih dijelova svijeta. S obzirom na to da je svijet sve više globaliziran i da se traga za novim okusima i izvorima hranjivih tvari, postoji više izbora nego ikad kada je u pitanju ono što jedemo.
Hrana se smatra novom u EU ako se nije znatno konzumirala prije svibnja 1997., a obuhvaća novu vrstu hrane, hranu iz novih izvora, nove sastojke korištene u hrani te nove načine i tehnologije za proizvodnju hrane.
Neki noviji dodaci europskoj prehrani uključuju chia sjemenke ili zrna kvinoje iz Južne Amerike. Ulje kril rakova ima poseban profil masnih kiselina i našlo je svoj put kao sastojak u hrani i dodacima prehrani. Za one pustolovnijeg duha, u ponudi su zrikavci, brašnari ili skakavci koji su tradicionalna hrana u nekim dijelovima svijeta te se mogu konzumirati kao grickalica ili kao sastojak različitih jela. Također, postoji hrana koja se proizvodi pomoću novijih procesa obrade, kao što su mlijeko i kruh obrađeni UV-zrakama.
Više informacija o temama kao i korisni savjeti mogu se pronaći na posebnoj mrežnoj stranici EU bira sigurnu hranu (#EUChooseSafeFood).

Najnovije s bloga:

Što se nalazi na tanjuru naših najmlađih?

Što se nalazi na tanjuru naših najmlađih?

Koliko majki u Hrvatskoj doji? Koje su namirnice koje se prve uvode mališanima? Koji mesni proizvod je apsolutni broj jedan po preferencijama naših najmlađih? Samo su neka od pitanja na koje nam je odgovore dalo istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i djece do...

Nutritivna intervencija kod osoba oboljelih od Hashimoto tireoiditisa

Nutritivna intervencija kod osoba oboljelih od Hashimoto tireoiditisa

Kako pristupiti osobama oboljelim od Hashimoto tireoiditisa (HT) te koje su mogućnosti nutritivne intervencije u prevenciji i liječenju hipotireoze uzrokovane HT-om, objasniti će nam kolegica s dugogodišnjim iskustvom u radu s takvim pacijentima Karmen Matković Melki....

Materijali

Preuzmite besplatne edukativne materijale o zdravoj prehrani

Učlani se

Postani član HZN-a